Административен и търговски център с художвествена галерия, Стара Загора

Обектът се намира на територията на археологическия резерват „Августа Траяна – Берое“ в централната част на града, По време на строителния процес на ниво сутерен са открити археологически находки – части от крепостните стени на античния град, датирани от римската и ранновизантийската епоха – II – VI век. Архитектурната разработка е дело на арх. Стойко Илчев. Проектът в част „Строителни конструкции“ е с автор инж. Ивайло Терзиев. По проекта са работили още: инж. Виолета Витанова – част „Електро“, инж. Мария Караиванова (част ВК), инж. Румен Съртонев (част „Геодезия“) и инж. Славчо Каличков (част „ТТЕ, вентилация е газова инсталация“). Изпълнител на строително-монтажните, всички облицовъчни и довършителни работи е фирма „ТЕКОМ“. Консултантската и надзорна дейност в процеса на строителство е изпълнена от фирма „Виа Арх“ ЕООД с управител арх.Ваня Фурнаджиева.

Съобразено с предписанията на НИПК останките от крепостната стена са реставрирани, консервирани и експонирани в АРТ ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ. За да бъде осъществена идеята, в хода на строителството e променено функционалното предназначение на сутерена. Вместо паркинг на подземния етаж се оформя художествена галерия. Археологическите находки са експонирани и съхранени по подходящ начин. За целта е наета специализирана фирма за почистване и реставрация на историческите ценности. Търговският и офис център се състои от шест етажа със сутерен. Влизането в подземното ниво се осъществява чрез външно стълбище и рампа за хора с увреждания. На партера са разположени други пет търговски обекта – луксозни магазини. На горните нива се намират общо 17 офиса от висок клас с квадратура от 50 до около 180 кв.м. Основният подход към тях е от страната на ул. „Х.Д. Асенов“ чрез стълбище и асансьор. Обектът е със застроена площ от 305 кв.м и разгъната застроена площ от 2000 кв.м.

Конструкцията на сградата е стоманобетонова скелетно-безгредова, с фундаментна плоча, колони, греди, плочи и шайби. Преградните стени са изпълнени с керамични тухли, а фасадите са обработени с топлоизолационна система и хидрофобна мазилка на „Баумит“. Дограмата е PVC, петкамерна, двуцветна на фирма „REHAU“. За интериорното оформление сa използвани: гипсокартон по таваните с шумоизолация между етажите, полиран гранитогрес, класически тип мазилки и шпакловки по стените. Отоплителните и климатичните инсталации в офис помещенията са индивидуални. Сградата е газифицирана, с инсталации за вътрешни Ethernet мрежи и високоскоростен интернет. Осигурена е възможност за включване към различни доставчици на телефонни и интернет услуги. Парапетите са от неръждаема стомана, а корнизите под тях са изпълнени с естествен врачански варовик. Терасите са облицовани с гранитогрес. Фасадната облицовка на ниво партер е изпълнена с полиран гранитогрес. Витрините на търговските обекти са изработени от 10 мм трислойно стъкло и стъклени врати. На ъгъла е изпълнена красива стъклена окачена фасада по система „Етем“ с високи топлоизолационни качества и нанополирани самопочистващи се стъкла.

Детайли

ДАТА

18-ти Декември , 2015 г.

АДРЕС

ул. “Х. Д. Асенов” № 119, Ст. Загора

ТИП СГРАДА

Административна

ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ

2000 кв. м.

Галерия