Ваканционен жилищен комплекс с гаражи, бистро и магазини в Черноморец

Комплекс „Голдън Фиш“ е ситуиран на полуостров „Акра“ в северозападния край на гр.Черноморец, община Созопол. Комплексът се намира на 350 м от централния плаж на града и на 1250 м от археологическия комплекс „АКРА“ – ранно византийска крепост и селище. По досегашните данни ранновизантийската крепост „Акра“ е съществувала само между 491-586 г. Последните археологически разкопки обаче доказаха, че селището е с около 1500 години по-старо, възникнало малко след Троянската война. Според историческите сведения Акра се е наричала основната крепост на кръстоносците в Палестина, където е бил и Ричард Лъвското сърце. Когато те биват разбити при третия си поход и разпръснати, се опитват да си намерят друг работодател. Тогава се установяват на този полуостров. И наричат със старото име „Акра“ новото си обиталище.

Сградата е ориентирана с основни изложения юго-изток и северозапад с цел максимално използване на благоприятните според сезона изложения. На подземно ниво има паркинг със самостоятелен вход и площ около 550 м2 за единадесет автомобила, складове за всички жилища – общо 60 броя, зала, кухня и складове на бистрото. На партера има 10 гаража, кафе-аперитив, магазин за хранителни стоки и 6 апартамента. На втория и третия етажи има 44 апартамента главно студия, двустайни и три тристйни. На четвъртия етаж има 10 апартамента двустайни, тристайни и два четиристайни и един мезонет. От повечето се открива прекрасна гледка към морето. Конструкцията на сградата е стоманобетонна скелетно-гредова, преградните зидове са изградени от многокамерни керамични тухли с повишена топло/звукоизолация. Фасадната топлоизолационна система и хидрофобна мазилка е на ВЕБЕР. Покривът изпълнен с дървена конструкция и покрит с бетонови керемиди на БРАМАК. Всички конструктивни работи, зидарии, мазилки, замазки, шпахловки, боядисване, облицовки, настилки, санитарно оборудване, интериорен дизайн и част от обзавеждането с мебели е изпълнено от ТЕКОМ ООД. Фасадната топлоизолационна система е изпълнена от фирма БОЛИД ООД Стара Загора. Всички ВиК и ел. инсталации са изпълнени от фирма Плъмб ООД София. Дограмите са изпълнени от Димпекс ООД Бургас. Климатизацията е от СИТИ КЛИМА Бургас. Има изпълнено високоефективно инфрачервено подово отопление от Роял Клима Бургас.
Главен проектант е арх.Николай Ситев, с екип: част конструктивна инж.Ивайло Терзиев, част ВиК инж.Д.Христова, част Ел.инж.В.Витанова. Строителен надзор ВИА АРХ ЕООД – арх.Ваня Фурнаджиева.

Детайли

ДАТА

2007 г.

АДРЕС

ул. “Теменуга” № 1, Черноморец

ТИП СГРАДА

Жилищна

ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ

4380 кв.м.

Галерия